راهکارهای کاهش مصرف آب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه

نوع مقاله : منابع طبیعی و محیط زیست

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی

2 مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

3 مرکز تحقیقات آرتمیای کشور، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه، ایران

4 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی آذربایجان غربی، موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی

چکیده

دریاچه ارومیه دومین دریاچه بسیار شور در جهان با مساحتی حدود 5000 کیلومتر مربع در زمان پر آبی است. آرتمیا اورمیانا گونه‌ای از آرتمیای دو جنسی در این دریاچه زندگی می‌کند. این دریاچه دماهای شدید منطقه را متعادل می‌کند و گردشگران فراوانی جهت تفریح، شنا و لجن درمانی مخصوصاً در فصل تابستان از آن دیدن می‌کنند. در طی دو دهه گذشته افزایش تقاضا برای آب کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه و خشکسالی‌های پی درپی سطح آب دریاچه را بشدت کاهش داده-است و حدود 75 – 55% از بستر دریاچه به شوره‌زار تبدیل شده است. افزایش مصرف آب کشاورزی در حوضه آبریز، خشکسالی و افزایش دمای کره زمین مهمترین عوامل کاهش سطح آب دریاچه هستند. دولت برنامه احیاء این دریاچه بی نظیر را به عنوان اولویت حیاتی در برنامه‌های خود قرار داده‌است. در این مقاله مهمترین راهکارهای به کار گرفته شده برای صرفه جویی در بهره برداری از آب به ویژه در بخش کشاورزی در استان های مجاور دریاچه ارومیه تعیین و ارایه شده است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات