بررسی سازوکارهای مرتبط با تنش شوری در گندم

نوع مقاله : زراعت

نویسندگان

1 بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز

2 بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خوزستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز

چکیده

گسترش فزاینده اراضی شور در کشور و افزایش شوری یکی از مهم ترین چالشهایی است که کشاورزی نوین با آن روبه رو است. در این راستا درک صحیح از مفهوم تنش شوری در شناسایی سازوکارهای مرتبط با آن مثمرثمر است. علاوه بر آن، مروجان و کارشناسان ضمن شناخت بهتر از این سازوکارها، می توانند با جمع بندی جوانب مختلف به راهنمایی هدفمند بهره برداران بخش کشاورزی بپردازند. در این راستا در این پژوهش به تعاریف و اهمیت تنش شوری در کشور و اثر شوری بر مراحل مختلف رشدی گندم و سازوکارهای پاسخ گندم به شوری پرداخته شده است. تنش اسمزی و تنش یونی  از اجزای مهم تنش شوری در گندم به شمار می آید و پاسخ گندم به عوامل مختلف مانند نوع، مدت و شدت تنش ، مرحله رشد و زمان وقوع تنش بستگی دارد. براین اساس گندم در گروه گیاهان نیمه متحمل به شوری قرار می گیرد و حساسیت به شوری در گندم های دوروم و نان با افزایش سن گیاه کاهش می یابد.