بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان غربی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ارومیه
چکیده
آفلاتوکسینها ترکیبات سمّی هستند که توسط گونه های مختلف قارچ آسپرژیلوس تولید می شوند و دارای خاصیت سرطان زایی بالایی هستند. در خوراک دام آلوده به قارچ جنس آسپرژیلوس، آفلاتوکسینِ B1 تولید شده و این سم در بدن حیوان به آفلاتوکسینِ M1 تبدیل می شود و از طریق شیر به مصرف کنندگان انتقال می یابد. آفلاتوکسین شیر به روشهای سالم سازی معمول مانند فرآیندهای حرارتی مقاومت نشان می دهد. از آنجایی که آلودگی شیر با آفلاتوکسین سلامت انسان را تهدید می کند، بنابراین بهداشت و سلامت شیر و فرآورد ه های آن اهمیت داشته و این امر با سلامت دا مها از طریق تغذیه سالم ارتباط دارد. کاهش میزان آفلاتوکسین B1 در خوراک دام گام اساسی در جلوگیری از تولید سم و انتقال آن از طریق شیر به انسان است. در این مقاله به مضرات آفلاتوکسین و برخی از روشهای کاهش آلودگی خوراک دام و همچنین شیر به آفلاتوکسین پرداخته شده است.